BAGDAYS sú tu! A s nimi 15% zľava na všetko! V košíku zadajte zľavový kód BAGDAYS Do konca akcie zostáva 10h 23m

Zavrieť

Prehľad materiálov: syntetická koža Prehľad materiálov: syntetická koža

Prehľad materiálov: syntetická koža

Dóra Csintalan

30. 10. 2023

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú kožené materiály v súčasnosti také obľúbené a preferované, je ich veľmi sofistikovaná a elegantná štruktúra. Ich údržba však býva náročnejšia ako pri iných materiáloch. A vyššia je aj ich cena. Našťastie si však dnes môžeme vybrať kompromis, ktorý nám ponúka rovnaký dizajn, ale menšiu náročnosť na údržbu a nižšiu cenu. A ktorý kompromis to je? Syntetická alebo umelá koža.

Rozdiely medzi syntetickou a pravou kožou sú len nepatrné. Samozrejme, ak sa pozriete priamo na štruktúru materiálu, môžete vidieť určité rozdiely, najmä keď sa ho dotknete, ale rozdiely sú v dnešnej dobe naozaj zanedbateľné. Aj preto je častou a veľmi obľúbenou voľbou mnohých milovníkov módy. Na rozdiel od pravej kože má aj svoje výhody. Sú nimi najmä jednoduchá údržba, cena, etické dôvody, ale aj ľahkosť a udržateľnosť. Áno, umelá koža má všetky tieto výhody.

Přehled materiálů: syntetická kůže 1

Špecifiká syntetickej kože

Syntetická koža je inovatívny materiál navrhnutý na vytvorenie vzhľadu a štruktúry pravej kože. Vývoj syntetickej kože sa datuje do 19. storočia, keď sa uskutočnili prvé pokusy o vytvorenie odolnej a ekonomickej náhrady pravej kože. Dnes sa syntetická koža používa v rôznych priemyselných odvetviach a nachádza uplatnenie v mnohých výrobkoch, ako sú odevy, obuv, nábytok a interiéry automobilov.

Jednou z jeho hlavných výhod je jeho cena. Výroba syntetickej kože je často lacnejšia ako spracovanie pravej kože, vďaka čomu sú tieto výrobky dostupné širokej verejnosti. Znižuje sa tým aj dopyt po pravej koži, čím sa chráni populácia zvierat a životné prostredie. Syntetická koža je však etickou voľbou aj z ďalšieho dôvodu, a to že si nevyžaduje zabíjanie zvierat. Ďalšou veľkou výhodou syntetickej kože je jej trvanlivosť. Materiál je navrhnutý tak, aby bol odolnejší voči poškodeniu, vode alebo UV žiareniu. To umožňuje jeho použitie napríklad v outdoorovom vybavení. Pri výrobe napríklad športového oblečenia a obuvi syntetická koža ponúka aj ľahkosť, odolnosť proti vode a opotrebovaniu.

Jeho vývoj pokračuje, a to tak z hľadiska zlepšovania materiálov, ako aj znižovania vplyvu výroby na životné prostredie. Napriek tomu sa syntetická koža nevyhýba kritike kvôli jej vplyvu na životné prostredie. Preto sa jej vývoj v posledných rokoch zameriava aj na alternatívne výrobné alternatívy, ktoré poskytujú ekologické riešenia, ale stále zachovávajú kvalitu a vzhľad.

Ako sa starať o módne doplnky zo syntetickej kože

  • Čistenie: Začnite pravidelným čistením doplnkov. Používajte jemný mydlový roztok a vlhkú špongiu. Jemne utrite povrch, aby ste odstránili nečistoty. Potom dôkladne utrite vlhkou handričkou.
  • Vyhnite sa namáčaniu: syntetická koža nie je odolná voči dlhodobému namáčaniu. Preto sa vyhýbajte kontaktu s tečúcou vodou alebo inými veľkými prúdmi tekutín.
  • Chráňte sa pred slnkom: dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu môže spôsobiť vyblednutie alebo deformáciu, rovnako ako v prípade skutočnej kože. Príslušenstvo preto skladujte na chladnom a suchom mieste alebo v taške či krabici.
  • Ukladanie: Ak máte kabelku, aktovku, tašku alebo topánky, ktoré práve nepoužívate, uložte ich s náplňou alebo ich niečím vycpite. Zachováte tak pôvodný tvar výrobku.
  • Ochrana: syntetická koža môže byť náchylnejšia na poškriabanie. Preto príslušenstvo skladujte oddelene, napríklad mimo iných predmetov, ktoré by ho mohli poškriabať, aby nedošlo k poškodeniu povrchu.
  • Opravy: ak dôjde k poškodeniu, napríklad k oderu, môžete použiť fixačné farbivo alebo špeciálne farby na syntetickú kožu.
  • Vyhnite sa chemikáliám: Syntetická koža nereaguje dobre na chemikálie, ako je acetón a iné. Vyhnite sa preto čisteniu ťažko odstrániteľných škvŕn napríklad odlakovačom na nechty.
  • Pravidelné používanie: áno, aj to je v tomto prípade potrebné. Syntetická koža môže začať strácať svoju pružnosť, ak sa dlhší čas nepoužíva. Pravidelné používanie udržiava materiál v aktívnejšom a lepšom stave.