BAGDAYS sú tu! A s nimi 15% zľava na všetko! V košíku zadajte zľavový kód BAGDAYS Do konca akcie zostáva 11h 48m

Zavrieť

Prehľad materiálov: hovädzia koža Prehľad materiálov: hovädzia koža

Prehľad materiálov: hovädzia koža

Dóra Csintalan

28. 10. 2023

Koža. O tom to celé je. Tento elegantný, klasický, pevný a odolný materiál fascinuje ľudstvo od nepamäti. A svoju úlohu v módnom priemysle bude určite zohrávať aj v nasledujúcich storočiach, ak nie tisícročiach. Preto sme sa rozhodli zostaviť sprievodcu koženými materiálmi, s ktorými sa môžete stretnúť pri výbere svojich nových módnych doplnkov. A ktorým z nich začať? Jednoznačne hovädzou kožou.

Už od praveku sa ľudia spoliehali na tvanlivosť, dobré izolačné vlastnosti a mäkkosť tohto materiálu. Hovädzia koža sa osvedčila aj v období staroveku a stredoveku. Dnes je napriek konkurencii syntetických materiálov stále obľúbená pre svoj estetických vzhľad a kvalitu. A na kožu sa nespoolieha len svet módy, ale aj nábytkársky, automobilový a iný priemysel. Nehovoriac o tom, že koža je ekologický materiál. Jej použitie znamená spracovanie vedľajšieho produktu mäsového priemyslu. To znamená zníženie strát surovín a využitie čo najväčšieho množstva častí zvierat, čo má vplyv na udržateľnosť.

Špecifiká hovädzej kože

Hovädzia koža je odolná, pevná a pružná vrstva, ktorá pokrýva svaly a orgány dobytka. Skladá sa z epidermy (vrchnej vrstvy) a dermy (spodnej vrstvy). Epiderma obsahuje rohovinu a keratín, čo sú látky, vďaka ktorým je koža pevná a odolná. Dermis obsahuje kolagénové vlákna, ktoré zabezpečujú pružnosť kože.

Koža zvierat sa skladá z troch častí, a to z epidermy, dermy a podkožného spojivového tkaniva. Srsť po odstránení zo zvieraťa vyschne a potom samovoľne stvrdne. Surovina sa preto namočí a potom sa ďalej spracúva lúpaním, miešaním, morením a/alebo činením.

Přehled materiálů: hovězí kůže 1

Ako sa starať o módne doplnky z hovädzej kože

Pre módne doplnky z hovädzej kože, ako sú kabelky, aktovky, peňaženky, ale aj rukavice alebo opasky, neprichádza do úvahy klasické pranie v práčke. Ak sa vaše kožené oblečenie namočí alebo navlhne, nechajte ho vysušiť pri izbovej teplote. Kožené odevy majú tiež tendenciu absorbovať prach do pórov v materiáli. Ak sa ich teda rozhodnete čistiť "doma", utrite ich len mierne vlhkou handričkou.

Používajte špeciálne čistiace prostriedky na ochranu pokožky. Po dôkladnom vyčistení celého vonkajšieho povrchu utrite kožu čistou suchou handričkou a nechajte ju pomaly schnúť v teplej a suchej miestnosti. Nikdy však nesušte na ohrievači. Samotné umytie kože nestačí, musíte do pórov dostať čistú mastnotu, aby ste obnovili prirodzenú pružnosť kože. Ak máte chúlostivejší kus kože, určite si s ním poradí špecializovaný čistiaci prostriedok.

  • Ako skladovať kožené doplnky? Kožené módne doplnky skladujte pri stálej teplote, vyhýbajte sa vlhkosti a priamemu slnečnému žiareniu. Kabelkám a pánskym taškám sa bude najlepšie dariť v šatníku alebo v inom tmavom prostredí, kde však prúdi vzduch. Vyhnite sa tiež ich skladovaniu vo vrstvách spolu s umelými materiálmi, ktoré spôsobujú ich vysychanie.
  • Ako impregnovať kožu? Neváhajte použiť prípravky na báze včelieho vosku na kabelky, ale aj na topánky alebo opasky. Určite viete, akú paseku zanechá v zime na vašich kožených topánkach posolený sneh. Preto je dobré obuv často impregnovať proti vlhkosti.
  • Ako čistiť pokožku? Len nie pohárom a vodou! Kúpte si čistiaci prostriedok na kožu. V prípade núdze, na malej ploche, môžete použiť husté tuhé mydlo a vodu a následne telové mlieko. V krajnom prípade možno použiť aj detské obrúsky. Tie by mali ľahko odstrániť všetky veľké nečistoty.
Přehled materiálů: hovězí kůže 2