Veľká zľava 20% na doplnky Bellicci a Sparwell! V košíku zadajte zľavový kód BESP20 Do konca akcie zostáva 5d 15h 32m

Zavrieť

Prehľad materiálov: ABS Prehľad materiálov: ABS

Prehľad materiálov: ABS

Dóra Csintalan

05. 11. 2023

Myslíte si, že z ABS sa vyrábajú len hračky a súčiastky do áut? Nie je to tak. Je to univerzálny materiál, ktorý nachádza uplatnenie v odvetviach, v ktorých by ste to možno nečakali. V móde. A verte, že každý z vás má doma aspoň jeden doplnok z ABS. Čo to je? Kufre a iná cestovná batožina.

ABS alebo akrylonitril-butadién-styrén je termoplastický polymér používaný na výrobu rôznych výrobkov. Je známy svojou vysokou pevnosťou, odolnosťou voči nárazom a dokonca aj chemickou odolnosťou. Celkovo sa najčastejšie používa na výrobu zdravotníckeho vybavenia, detských hračiek, obalov, automobilových súčiastok a najnovšie aj na 3D tlač. Svoje miesto si však našiel aj v módnom priemysle vďaka vlastnostiam, ako je tvrdosť a odolnosť, a pri výrobe cestovnej batožiny, ktorá by mala odolávať ešte väčším nárazom a chrániť predmety v nej. Keďže však ide skutočne o módny priemysel, takýto kufor musí byť aj štýlovým doplnkom. Z akých si teda vybrať? A na čo sa zamerať pri výbere správneho kufra?

Špecifiká materiálu ABS

ABS je obľúbený materiál na výrobu cestovnej batožiny vďaka niekoľkým špecifickým vlastnostiam:

  • Odolnosť proti nárazu: ABS má vysokú odolnosť proti nárazu. Kufrík vyrobený z tohto materiálu tak chráni obsah pred mechanickým poškodením a nárazmi počas cestovania.
  • Tvrdosť a pevnosť: ABS je tvrdý materiál, čo znamená, že kufor z neho vyrobený bude odolný voči poškriabaniu a opotrebovaniu, takže ponúka dostatočnú ochranu pre bežných turistov a cestovateľov.
  • Jednoduchá údržba: batožina z ABS sa ľahko čistí a udržiava. To je dôležité najmä pri cestovaní autobusom alebo lietadlom, keď nemáte kontrolu nad podmienkami, v ktorých bude kufor počas cesty uložený.
  • Variabilita dizajnu: ABS je plast, ktorý sa dá ľahko formovať alebo farbiť. To umožňuje výrobcom vytvárať najrôznejšie varianty dizajnu a prispôsobovať sa módnym trendom.
  • Odolnosť voči vode: ABS odoláva aj vlhkosti a vode. Nemusíte sa obávať daždivého počasia a kaluží.
Přehled materiálů: ABS 1

Ako sa starať o kufre z ABS

Už vieme, ako si vybrať kufor. Ale vieme aj to, ako sa oň starať? Pravidelná údržba totiž môže predĺžiť ich životnosť a udržať ich v dobrom stave. Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o svoju batožinu.

  • Čistenie: puzdrá z ABS sa dajú ľahko čistiť vodou a čistiacimi prostriedkami. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli poškriabať povrch.
  • Sušenie: Po vyčistení nechajte puzdro úplne vyschnúť, aby ste zabránili vzniku nepríjemných pachov vo vnútri.
    Skladovanie: keď sa puzdro nepoužíva, uchovávajte ho na suchom mieste.
  • Objemový limit: Snažte sa nepreťažiť zavádzanie. Môže sa zdať, že batožina pojme všetko, ale jej preplnenie môže spôsobiť deformácie a narušiť celistvosť batožiny alebo napríklad poškodiť zipsy.
  • Opravy: ak dôjde k poškodeniu, oprava by sa mala riešiť v servise alebo prostredníctvom reklamácie. Nepokúšajte sa o vlastné opravy. Koniec koncov, ide o plastový materiál.
  • Výmena koliesok: Ak má váš kufor opotrebované alebo nesprávne fungujúce kolieska alebo rukoväte, môžete ich vymeniť, aby sa s batožinou ľahko manipulovalo. V tomto prípade odporúčame výmenu za originálne diely alebo za značku, ktorú odporúča priamo výrobca.
  • Ochranný kryt: Ak chcete svoj kufor počas prepravy dodatočne chrániť, môžete použiť ochranný obal. Ten je obľúbený najmä počas cestovania lietadlom, keď sa s kufrom nie vždy manipuluje v rukavičkách a musí zvládnuť aj záťaž inej batožiny na ňom.
  • Hmotnostný limit: Uistite sa, že predmety, ktoré prevážate, neprekračujú hmotnostný limit kufra. A to platí nielen pre let, odbavenie a prípadné príplatky, ale aj pre samotnú batožinu. Každá je navrhnutá na určitý hmotnostný limit a jeho prekročenie zaťažuje kolieska a samotný kufor.
Přehled materiálů: ABS 2

Značky kufrov z ABS

V súčasnosti existuje mnoho výrobcov cestovnej batožiny. My sme sa však rozhodli zamerať na tých, ktorí vynikajú nielen svojou kvalitou, ale aj jedinečným dizajnom a jednoducho nás bavia. A kto to je?