Ako si vybrať ideálny kufor na dovolenku Ako si vybrať ideálny kufor na dovolenku

Ako si vybrať ideálny kufor na dovolenku

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

29. 04. 2023

A je to tu! Letná dovolenková sezóna klope na dvere. Všetci sa na ňu tešíme a všetci ju milujeme. Len si to predstavte - teplo, slnko, more alebo hory, chutné jedlo a nekonečný oddych. Už ste tam? Výborne! Potom už zostáva urobiť len jednu vec - zbaliť si kufor.

Ak ste sa rozhodli zaobstarať si nový kufor, zvyčajne máte všeobecnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať. To je určite rozhodujúce. Pravdepodobne máte aj predstavu o tom, či uprednostňujete škrupinu, alebo či máte radšej plast alebo látku. Máte však dostatok informácií o výhodách a nevýhodách jednotlivých typov batožiny? Ponuka kufrov na trhu je totiž taká široká, že pre väčšinu bežných kupujúcich je ťažké sa v nej zorientovať. Poďme sa na ne teda spoločne pozrieť.

Jak vybrat ten ideální?

  • Prvým a najdôležitejším faktorom je veľkosť. Premyslite si, aký veľký kufor skutočne potrebujete. Ak zvyčajne chodíte na predĺžené víkendy alebo kratšie dovolenky, určite vám postačí menší kufor. Ak však odchádzate na niekoľko týždňov, pravdepodobne sa nezaobídete bez väčšieho kufra. Zvyčajne si môžete vybrať z troch základných veľkostí, a to S, M a L, pričom S má objem 20-40 litrov, M má objem 60-90 litrov a L má objem 90 litrov a viac.
  • Dôležitá je aj hmotnosť samotného kufra, najmä ak cestujete lietadlom. Väčšina leteckých spoločností má stanovené hmotnostné limity, preto sa uistite, že hmotnosť vášho kufra je čo najnižšia, aby ste mohli kilogramy navyše použiť len na veci, ktoré si beriete so sebou. Je však dobré zvoliť si ľahšiu batožinu aj na cestovanie autom alebo autobusom. Predsa len sa s nimi ľahšie manipuluje.
  • Nezabudnite si vybrať medzi kuframi s kvalitnejším a odolnejším usporiadaním. Nižšie vám poradíme, ako na to.
  • Ďalej zvážte usporiadanie kufra, napríklad kolieska, rukoväť, priehradku na oblečenie atď. Tie sú užitočné na uľahčenie cestovania, ako aj na triedenie vecí a pod.
  • V neposlednom rade je dôležitým faktorom aj cena. Stanovte si preto rozpočet, napríklad prostredníctvom porovnávacích nákupov.
  • Ale samozrejme to závisí aj od vášho vkusu a osobných preferencií. Všetci sa radi predvádzame. Či už v práci, na výlete s rodinou alebo na letisku.

Ako rozpoznať kvalitnú batožinu?

Batožina by mala slúžiť nielen na prepravu, ale aj ako obalový materiál. Ako taká by mala spĺňať požiadavky na ochranu vášho majetku.

Systém ABS, t. j. akrylonitrilbutadiénstyrén, je vysoko odolný voči teplotným zmenám a mechanickému poškodeniu. Je oveľa menej náchylný na poškriabanie, ľahký a cenovo dostupný. Polykarbonát je tiež odolný voči teplotám, pričom je ešte ľahší. Je tiež odolnejší voči nárazom vďaka svojej oveľa väčšej pružnosti. ABS a polykarbonát sa dnes často kombinujú v kvalitných značkách. Ak hľadáte skutočne ľahký a odolný kus batožiny, potom je Duraflex stávkou na istotu, pretože je pružný, ľahký a mimoriadne odolný.

Okrem materiálov nezabudnite zvážiť typ zámku, ktorý bude na vašom kufri. Môžete si kúpiť klasický zámok (na kľúč alebo číselný kód) a pridať ho na kufor, alebo si môžete zaobstarať kufor s integrovaným zámkom. Toto je verzia, ktorú odporúčame. Integrované zámky sú vyrobené a prispôsobené podmienkam daného typu kufra. Ich umiestnenie a ťažšie otváranie ich zároveň robí bezpečnejšími v prípade krádeže.

Nezabudnite však, že kufor je len jeden zo spôsobov balenia. Ak ste skutočný dobrodruh a na svojich cestách ste neustále v pohybe, je potrebný kufor, ktorý sa ľahko prenáša a jeho hmotnosť sa ľahšie rozloží na vaše telo. Áno, hovoríme o batohoch. Ak naopak uprednostňujete elegantnejší štýl a víkendy v kúpeľoch alebo európskych mestách, stavte na cestovné tašky, ktoré sa v posledných rokoch tiež stali veľmi obľúbenými.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Píše od roku 2016 a jej láska k móde sa začala prejavovať už v detstve, keď už túžila bojkotovať každú módu zo začiatku deväťdesiatych rokov. Zameriava sa najmä na písanie čl§nkov, ale píše aj prípadové štúdie a elektronické knihy. Jej najväčšou inšpiráciou je Francúzsko a Škandinávia.