BAGDAYS sú tu! A s nimi 15% zľava na všetko! V košíku zadajte zľavový kód BAGDAYS Do konca akcie zostáva 13h 14m

Zavrieť

Prehľad materiálov: polyester Prehľad materiálov: polyester

Prehľad materiálov: polyester

Dóra Csintalan

02. 11. 2023

Polyester je jedným z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších materiálov v módnom priemysle. Okrem odevov a obuvi sa vo veľkej miere používa na výrobu módnych doplnkov, ako sú kabelky, peňaženky, pánske aktovky, tašky na notebooky, cestovné batožiny a ďalšie. Každý z nás určite ukrýva vo svojom šatníku aspoň jeden predmet vyrobený z polyesteru a každý z nás v ňom určite nájde aspoň jednu výhodu. Ale poznáte ich všetky? A viete napríklad, ako sa o polyester správne starať?

Polyester je univerzálny materiál, ktorý ponúka mnoho výhod. Je odolný, má dlhú životnosť, je odolný voči vlhkosti a dá sa recyklovať. Vďaka tomu je obľúbeným materiálom v mnohých odvetviach, od módy a športového vybavenia až po priemysel. Dnes sa však zameriame len na módu, konkrétne na dámske a pánske módne doplnky.

Špecifiká polyesteru

Polyester je syntetický textilný materiál s mnohými jedinečnými vlastnosťami. Je vyrobený z polymérov, ktoré sa skladajú z esterov a diolov kyseliny tereftalovej. Táto kombinácia dáva polyesteru jeho charakteristické vlastnosti.

Jednou z hlavných výhod polyesteru je jeho odolnosť voči vlhkosti. Polyesterové vlákna sú hydrofóbne, čo znamená, že neabsorbujú vodu a sú odolné voči plesniam a baktériám. Vďaka tejto vlastnosti je polyester ideálnym materiálom na výrobky, ktoré sú vystavené vonkajším vplyvom, ako sú mráz a dážď. Ďalšou dôležitou vlastnosťou polyesteru je jeho pevnosť a odolnosť. Polyesterové tkaniny sú schopné odolávať opotrebovaniu a opakovanému praniu, čo z nich robí odolný materiál. V neposlednom rade má aj skvelú schopnosť udržiavať farby na tkaninách a zachovávať ich žiarivosť a odolnosť voči vyblednutiu. Niektoré typy polyesteru sú známe aj svojou recyklovateľnosťou.

Přehled materiálů: polyester 2

Ako sa starať o módne doplnky z polyesteru

Polyesterové tašky, batohy, peňaženky a iné doplnky sú obľúbené pre svoju cenovú dostupnosť, odolnosť a rozmanité vzory. Aby však tieto doplnky zostali dlho krásne a funkčné, je dôležité sa o ne správne starať. Nasledujúce tipy vám pomôžu udržať polyesterové módne doplnky v perfektnom stave.

  • Pravidelné čistenie: pravidelne čistite svoje módne doplnky. Odstraňovanie prachu a nečistôt im pomôže zostať dlho ako nové. Používajte mäkkú handričku alebo špongiu namočenú vo vlažnej vode a jemnom mydle. Nepoužívajte však príliš veľkú silu, aby ste nepoškodili materiál.
  • Odstránenie škvŕn: ak sa na vašom príslušenstve objaví škvrna, pokúste sa ju okamžite odstrániť. Mnohé polyesterové doplnky sú odolné voči škvrnám, ale rýchla reakcia je nevyhnutná. Použite jemný odstraňovač škvŕn a pokúste sa škvrnu odstrániť jemnými krúživými pohybmi.
  • Sušenie: Ak je váš módny doplnok mokrý, nechajte ho prirodzene uschnúť na vzduchu. Neodporúča sa vystavovať ho priamemu slnečnému žiareniu, pretože môže spôsobiť vyblednutie farieb.
  • Pranie: Ak je príslušenstvo vybavené odnímateľnými časťami, napríklad popruhmi, a na štítku výrobku je uvedené, že ho možno prať v práčke, môžete ho skúsiť vyprať. Postupujte však podľa pokynov výrobcu. Niektoré príslušenstvo možno prať v práčke, iné si vyžaduje ručné pranie.
  • Parfumácia: Ak sa na príslušenstve objaví nepríjemný zápach, skúste použiť špeciálnu vôňu na odstránenie zápachu alebo napríklad čajové vrecúško.
Přehled materiálů: polyester 1
Přehled materiálů: polyester
Přehled materiálů: polyester 3