BAGDAYS sú tu! A s nimi 15% zľava na všetko! V košíku zadajte zľavový kód BAGDAYS Do konca akcie zostáva 10h 23m

Zavrieť

Prehľad materiálov: nylon Prehľad materiálov: nylon

Prehľad materiálov: nylon

Dóra Csintalan

05. 11. 2023

Nylon si získal popularitu najmä v posledných päťdesiatich rokoch. A nie je to žiadne prekvapenie. Jeho štruktúra a vlastnosti umožňujú, aby sa z neho stalo doslova čokoľvek. A to hojne využívajú dizajnéri a módne domy, ktoré z času na čas stavia na moderné a futuristické tvary a farby. To však nie je všetko, v čom tento materiál vyniká. Chcete sa dozvedieť viac? Čítajte ďalej.

Nylon bol vyvinutý v roku 1935 v laboratóriách spoločnosti DuPont a mal niekoľko výhod, vďaka ktorým bol vhodný pre módny priemysel. Bol odolný, ľahký a mal vysokú pevnosť. Spoločnosť DuPont tak čoskoro začala vyrábať nylonové pančuchy, ktoré sa označovali ako nylony. Tieto nové pančuchy boli mäkké, pevné a odolné, čo boli vlastnosti, ktoré si ženy veľmi cenili. Po druhej svetovej vojne sa nylon začal používať aj na výrobu iných druhov oblečenia vrátane šiat, blúzok a plaviek. Nylonové tkaniny boli cenené pre svoju trvanlivosť a schopnosť držať tvar. Nylon sa stal symbolom moderného a inovatívneho materiálu a ovplyvnil prácu návrhárov a módny priemysel. V 50. rokoch 20. storočia sa začali objavovať nylonové módne doplnky, ktoré sa okamžite stali veľmi módnymi a obľúbenými.

Vďaka svojim vlastnostiam a všestrannosti je nylon stále obľúbeným materiálom v módnom priemysle. Používa sa na výrobu širokej škály odevov, obuvi a doplnkov a je tiež cenovo dostupnejší ako iné materiály.

Přehled materiálů: nylon 7

Špecifiká materiálu nylon

Nylon je syntetický materiál, ktorý má niekoľko vlastností. Je to univerzálny materiál s mnohými výhodami vďaka svojim mechanickým vlastnostiam, odolnosti a jednoduchému spracovaniu. Jeho použitie je široké a zahŕňa oblasti od priemyselnej výroby až po tovar v módnom sektore.

  • Pevnosť a odolnosť: nylon je známy svojou vysokou pevnosťou. Vďaka tejto vlastnosti je ideálny na výrobu doplnkov, ako sú kabelky, pánske tašky a peňaženky.
  • Pružnosť a nízka hmotnosť: Je tiež veľmi pružný, pohodlný a ľahký.
  • Vodotesnosť: Má tendenciu odolávať vlhkosti, takže je vhodný pre módne doplnky, kde sú potrebné vodotesné vlastnosti, ako sú funkčné, outdoorové batohy a iné vybavenie.
  • Jednoduchá údržba: Nylon sa ľahko udržiava a možno ho bez väčších problémov prať v práčke.
  • Stálosť farieb: má vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať stálosť farieb a zabraňujú ich vyblednutiu.
  • Lesk a hladkosť: nylonové tkaniny majú zvyčajne vysoký lesk a hladký povrch, čo je veľkou výhodou napríklad pri výrobe luxusného tovaru.

Ako sa starať o nylonovú tašku

Nylonové módne doplnky sú obľúbené pre svoju odolnosť a moderný vzhľad. Aby ste ich však udržali vo výbornom stave, je dôležité dodržiavať niekoľko základných zásad starostlivosti. Nylonové doplnky sú štýlové a odolné, ak sa o ne správne staráte. Dodržiavaním týchto zásad môžete predĺžiť ich životnosť a udržať ich v perfektnom stave po mnoho rokov. Tu nájdete návod, ako sa správne starať o nylonové doplnky:

  • Pravidelné čistenie: módne doplnky často prichádzajú do kontaktu s rôznymi škodlivými vplyvmi a nečistotami. Pravidelné čistenie je preto pre všetky veľmi dôležité. Nylon môžete jednoducho utrieť vlhkou handričkou a jemným mydlom. Na tento materiál však môžete použiť aj práčku s programom, ktorý je špeciálne prispôsobený na módne doplnky zo syntetických materiálov. Vyhnite sa silným pracím prostriedkom, ktoré by mohli nylon poškodiť.
  • Sušenie: Ak sa príslušenstvo namočí, nechajte ho voľne vyschnúť pri izbovej teplote. Neumiestňujte ich na priame slnečné svetlo ani na ohrievač.
  • Reakcia na chemikálie: Nylon je citlivý na niektoré chemikálie, ako je acetón a rozpúšťadlá. Preto sa im určite vyhnite.
  • Farby a slnečné svetlo: bez ohľadu na to, aké odolné sú farby na nylonovom príslušenstve, dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu môže spôsobiť ich vyblednutie. Majte tiež na pamäti, že niektoré farby sú citlivejšie ako iné. Preto kabelky, tašky, ľadvinky alebo batohy skladujte na tmavom mieste.
  • Opravy: Ak na nylonovom doplnku nájdete praskliny alebo iné drobné poškodenia, môžete ich skúsiť opraviť pomocou špeciálneho lepidla na textilné materiály. Väčšie opravy by ste však mali zveriť odborníkom.

Značky nylonových módnych doplnkov

Existuje nespočetné množstvo módnych domov, ktoré sa spoliehajú na nylon. Oceňujú praktickosť, možnosť jednoduchého prispôsobenia tvarov a farieb a v neposlednom rade aj jednoduchú údržbu tohto materiálu. Zozbierali sme 4 najlepšie, ktoré sa na nylon nielen pravidelne spoliehajú vo svojich kolekciách, ale jeho funkčnosť posúvajú ešte o kúsok ďalej. A ktoré značky to sú?