Avantgarda Pierre Cardin

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

28. 04. 2023

Ste fanúšikom netradičného štýlu, ktorý ide proti hlavnému prúdu? Dávate prednosť jedinečnosti a kabelky s obrovskými logami vás desia? Radi experimentujete a stále hľadáte nové spôsoby, ako vyjadriť svoju osobnosť? Potom budete fanúšikom avantgardy a dnes ste na správnom mieste. A verte, že nikto nemá k tomuto umeleckému štýlu tak blízko ako značka Pierre Cardin.

Značka Pierre Cardin sa preslávila svojimi inovatívnymi návrhmi v podobe geometrických a futuristických prvkov a avantgardného myslenia. Vďaka tomu je dnes symbolom elegancie, luxusu, ale aj výstrednosti. Okrem módneho priemyslu sa Pierre Cardin angažuje aj v ďalších oblastiach, ako je interiérový dizajn, reštauračný biznis a umelecké diela.

Historia značky

Pierre Cardin je francúzska značka, ktorú založil francúzsky módny návrhár Pierre Cardin. Narodil sa v roku 1922 v talianskej dedinke Sant'Andrea di Barbarana. Čoskoro sa však s celou rodinou presťahoval do Francúzska a práve tu začal svoju kariéru módneho návrhára. Najprv ako asistent v módnom dome Christian Dior a neskôr ako zakladateľ vlastnej značky. Spoločnosť založil v roku 1950 a v roku 1953 sa stal členom prestížneho francúzskeho združenia Chambre Syndicale de la Haute Couture, ktoré združuje špičkových návrhárov produkujúcich luxusnú výlučne na mieru a často len ručne vyrábanú módu pre vyššie vrstvy. Zdá sa, že 50. roky boli pre Pierra zlomové. Cardin totiž v tomto období spôsobil revolúciu aj v strihu šiat. Pánske obleky zbavil širokých proporcií a košieľ s naškrobeným golierom, čím dal mladým mužom novú identitu. Inteligentný a elegantný štýl, ktorý sa však nepodobal na ich otcov. Zmizli objemné detaily, goliere, klopy či manžety. Nohavice sa zúžili a voľne viseli na bokoch. Vznikol tak nový štýl pre generáciu 60. rokov. Jeho obleky potom nosili napríklad slávni Beatles. V roku 1959 však Pierre Cardin šokoval módny svet vytvorením kolekcie neskôr známej ako prêt-à-porter. Pri zachovaní vysokej kvality a luxusu sa tento tovar objavil v obchodoch pre širokú verejnosť a stal sa dostupným pre každého, kto chcel upozorniť na svoju jedinečnosť. Za tento čin bol Pierre Cardin vylúčený zo syndikátu. Neskôr však bol znovu prijatý a dnes sa bez kolekcie prêt-à-porter nezaobíde žiadny z najlepších módnych salónov. Ako teda vidíte, vzbura nie je vždy zlá vec. Vždy však musíte upustiť od momentálnych emócií a robiť to, čo je z dlhodobého hľadiska správne.

Vše od módních doplňků až po letadla

Pro doplňky Pierre Cardin jsou charakteristické hlavně geometrické tvary, unisex móda, inspirace kosmickým věkem a experimentování s novými materiály. Kromě oděvů a doplňků navrhuje ale i nábytek, interiéry, umělecké předměty, a dokonce spolupracoval s automobilovým a leteckým průmyslem.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Píše od roku 2016 a jej láska k móde sa začala prejavovať už v detstve, keď už túžila bojkotovať každú módu zo začiatku deväťdesiatych rokov. Zameriava sa najmä na písanie čl§nkov, ale píše aj prípadové štúdie a elektronické knihy. Jej najväčšou inšpiráciou je Francúzsko a Škandinávia.