Ako vyčistiť koženú peňaženku? Ako vyčistiť koženú peňaženku?

Ako vyčistiť koženú peňaženku?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

02. 01. 2023

Kvalitné kožené peňaženky sú pre mnohých z nás veľmi obľúbeným módnym doplnkom. Asi vás neprekvapí, že kvalitná peňaženka nie je lacná záležitosť, a preto sa o ňu treba riadne starať. Ako sa teda starať o koženú peňaženku alebo ako ju čistiť? To sa dozviete v dnešnom článku.

Keď sa rozhodnete investovať do koženej peňaženky, je dobré sa o ňu riadne starať. Na oplátku získate príslušenstvo s dlhoročnou životnosťou. Koža sa vo všeobecnosti ľahko čistí. Ak sa vám ho však podarí zašpiniť olejom alebo farbou, čaká vás ťažký čas. Pripravili sme však niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa škvŕn.

  • Najprv vyprázdnite peňaženku. Nezabudnite na málo používané vrecká. Potom z peňaženky vytrepte všetok prach a nečistoty. Potom môžete začať čistiť.
  • Po vyprázdnení môžete prejsť k samotnému čisteniu. To sa však líši v závislosti od toho, ako je vaša peňaženka znečistená. Prejdime si to.

Malé znečistenie - voda nad zlatom

Ak je vaša peňaženka len mierne znečistená alebo dokonca len "plstená", jej čistenie bude hračka. Ak je peňaženka len zašpinená bežnou špinou, na jej vyčistenie postačí handrička namočená vo vlažnej vode, vlhká handrička alebo špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Zabudnite na čistenie pod tečúcou vodou. Peňaženka môže nasiaknuť vodou, vytvárať škvrny, meniť tvar a po vysušení zapáchať. Ak chcete čistiť dôkladnejšie, použite roztok teplej vody a mydla. Namočte do tohto roztoku handričku a utrite ňou vnútornú aj vonkajšiu stranu peňaženky. Uistite sa, že na povrchu nezostali žiadne kvapky vody. Nakoniec celú peňaženku osušte druhou handričkou, aby ste sa zbavili zvyškov vody alebo mydla. Na menej prístupných miestach potom môžete namiesto handričky použiť staršiu zubnú kefku.

Väčšie znečistenie - príprava pomôže

Ak na čistenie nestačí obyčajná voda a mydlo, použite čistiaci prostriedok na kožu zakúpený v obchode. Na trhu je ich viacero. Ak si nie ste istí ich kvalitou, vyskúšajte ich najprv na kúsku starej kože alebo na samotnej peňaženke na menej viditeľnom mieste. Zabránite tak zničeniu peňaženky. Ak je všetko v poriadku, môžete pokračovať v čistení celého povrchu peňaženky.

Pomáda - to bude ťažké

V prípade, že sa vám "podarí" dostať olej alebo farbu na koženú peňaženku, je najlepšie ju hneď utrieť. Oleje a farby preniknú hlboko do kože a časom sa ich nedá ľahko zbaviť. Ak sa však ocitnete v takejto situácii, vyskúšajte výrobky obsahujúce včelí vosk alebo lanolín. Ďalšou záchranou je odlakovač na nechty alebo alkohol. Skúste do nich namočiť vatový tampón a zľahka škvrnu utrieť. Netlačte príliš silno, aby ste škvrnu ešte viac nerozmazali. Po odstránení je najlepšie utrieť vlhkou handričkou a osušiť.

  • Po čistení nasleduje rovnako dôkladné sušenie. Neodporúča sa sušiť na priamom slnečnom svetle alebo pri vysokých teplotách. Ideálne je šetrné sušenie v príjemnom prostredí pri primeranej teplote, aby sa zabránilo praskaniu kože. Radiátory a kachle sú úplne nevhodné.

Tipy na záver

  • Skúste odstrániť škvrny od kávy, čaju alebo krvi pomocou citrónovej šťavy.
  • Páčili sa vám naše tipy? Udržiavať svoju peňaženku v čistote nie je raketová veda, však?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Písanie je jej vášnou už od detstva. Profesionálne sa písaniu venuje od roku 2017. Zaujímajú ju najmä témy týkajúce sa módy a životného štýlu. Jej hlavným zameraním je nielen e-mailový marketing. Snaží sa, aby jej články a texty boli pútavé, prínosné a zároveň zábavné.