Ako sa starať o koženú kabelku v zime Ako sa starať o koženú kabelku v zime

Ako sa starať o koženú kabelku v zime

Dóra Csintalan

11. 01. 2024

Pravidelná starostlivosť o kožené módne doplnky by mala byť samozrejmosťou. Koža je krásny, nadčasový materiál, ktorý sa však nezaobíde bez občasnej údržby. A v zime to platí dvojnásobne. Musí odolávať vysokej vlhkosti a extrémnym teplotám. Preto by sme sa o ňu mali starať viac ako zvyčajne. A ako to urobiť? Pripravili sme pre vás komplexný návod. Sprievodca, ako sa starať o koženú kabelku v zime.

Snáď všetky ženy chcú, aby ich kožená kabelka vydržala čo najdlhšie a v čo najlepšom stave. Samozrejme, po čase začnú očakávať, že sa na záhybe objaví záhyb alebo prasklina, ale aj tak sa snažia, aby materiál dlho vyzeral ako nový. Zima a mrazivé teploty tomu nepomáhajú. Majú negatívny vplyv nielen na ľudskú, ale aj na zvieraciu kožu, a preto sa o ňu musíte starať. Je tiež dobré vedieť, ako sa všeobecne kožené materiály správajú v zime.

Jak pečovat o koženou kabelku v zimě

Ako sa kožené materiály správajú v zime

Kožené materiály sa môžu v zime správať rôzne, v závislosti od typu kožušiny, ochrany a použitej starostlivosti. Vo všeobecnosti však nízke teploty a vlhkosť pôsobia na kožu negatívne. Napríklad pravá koža môže stvrdnúť alebo stratiť pružnosť, ak nie je chránená proti vlhkosti a mrazu. Umelé kožené materiály môžu stratiť svoju farbu a pôvodnú štruktúru.

Aby sa zachovala ich trvanlivosť a estetika, je dôležité venovať im osobitnú starostlivosť. Prvým a najdôležitejším krokom je určite aplikácia ochranných alebo impregnačných prostriedkov pred nástupom zimy. Tieto prostriedky pomáhajú vytvoriť ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu vlhkosti a snehu do koženého materiálu. Počas zimného obdobia je tiež dôležité minimalizovať kontakt doplnkov so snehom a vodou, pretože môžu spôsobiť škvrny a poškodenie povrchu. Odstránenie stôp po soli je opäť dôležité na zachovanie pružnosti a lesku kožených materiálov. V neposlednom rade je dôležitým aspektom aj skladovanie, ktoré zabezpečuje, aby boli kožené módne kúsky uložené na suchom mieste, čím sa minimalizuje riziko vzniku plesní alebo poškodenia vlhkosťou.

Ako sa starať o koženú kabelku v zime

Čištění a údržba kožených kabelek v zimě vyžadují péči, aby byla zachována kvalita a estetika materiálu. A pravidelné používání ochranných prostředků nebo impregnace by nemělo být jediným způsobem jeho ochrany. Zcela ideální je zaměřit se na své kožené partnerky postupně a začít s tím ještě před zimou.

  • Impregnace: Pred zimou použite impregnačný sprej. Ten vytvorí ochrannú bariéru, ktorá minimalizuje prenikanie vlhkosti do pokožky. Impregnáciu je potrebné aplikovať včas, aby sa stihla vstrebať a účinkovať. Pred použitím spreja vždy otestujte malú plochu, aby ste zistili, či sa nevyskytnú nejaké nežiaduce reakcie.
  • Čistenie: Kabelku pravidelne čistite mäkkou handričkou alebo špongiou navlhčenou vodou a jemným mydlom určeným na kožu. Po čistení ju dôkladne osušte, aby ste minimalizovali riziko poškodenia.
  • Starostlivosť: Predĺžte životnosť svojej kabelky použitím špeciálneho krému na kožu. Ten pomáha udržiavať pružnosť kože a chráni ju pred vysychaním a praskaním.
  • Skladování: Kabelku skladujte na suchom mieste, najlepšie v látkovej taške, aby ste minimalizovali riziko poškodenia vlhkosťou.
  • Opatrnost: Vyhněte se kontaktu kabelky se sněhem nebo deštěm, pokud je to možné. Pokud se kabelka navzdory opatřením dostane do kontaktu s vodou, co nejdříve ji osušte měkkým hadříkem a nechte ji přirozeně vyschnout.

Ideálne kožené kabelky na zimu

Pri výbere koženej kabelky na zimu sa zamerajte na rovnováhu medzi štýlovým dizajnom a praktickosťou.Ideálne je vybrať si kúsky z kvalitnej hovädzej kože, s pevným zapínaním a stredne veľké a väčšie modely, ktoré v zime vyzerajú štýlovejšie.