Ako chrániť svoje platebné karty? Vyskúšajte Rfid! Ako chrániť svoje platebné karty? Vyskúšajte Rfid!

Ako chrániť svoje platebné karty? Vyskúšajte Rfid!

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

26. 04. 2023

Bezkontaktné karty sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pomáhajú nám pri každodenných drobných nákupoch aj väčších investíciách. Ako ich však chrániť pred rizikami dnešného digitálneho sveta? Vždy totiž existuje riziko, že tieto karty môže nelegálne "prečítať" tretia strana a získať prístup k vašim dôverným informáciám. Tieto takzvané elektronické krádeže sú v dnešnej dobe pomerne bežné a veľmi nepríjemné. Ako im teda môžete zabrániť? Pomôcť vám môže ochrana RFID. Pozrime sa, čo sa pod týmito písmenami skrýva a akú funkciu môžu mať vo vašej peňaženke.

Čo je to RFID?

Technológia RFID (rádiofrekvenčná identifikácia alebo rádiofrekvenčný komunikačný systém) sa často používa na identifikáciu a sledovanie objektov pomocou bezkontaktných čipov a čítačiek. Ide teda o bezkontaktnú metódu čítania údajov, ktorá nevyžaduje, aby vysielač a prijímač boli v priamej viditeľnosti. Čítačka vysiela elektromagnetické impulzy, ktoré zachytáva najčastejšie pasívny čip a reaguje na ne odoslaním informácie.

Okrem platobných kariet sa táto metóda používa napríklad na identifikáciu pri vstupe na pracoviská alebo športoviská, na organizáciu a sledovanie tovaru v skladoch, v pasoch a na mnohých ďalších zariadeniach.

Výhody

Peňaženky s ochranou RFID majú niekoľko výhod. Najväčšou z nich je bezpečnosť vašich kariet a iných elektronických zariadení. Aké sú však ďalšie?

  • Bezkontaktné platby: Peňaženky RFID umožňujú bezkontaktné platby, čo znamená, že používateľ nemusí pri platení vyťahovať kreditnú kartu alebo hotovosť. Stačí priložiť peňaženku k terminálu a platba je dokončená.
  • Rýchlosť: Vďaka bezkontaktným platbám sú peňaženky RFID rýchlejšie ako tradičné platobné metódy.
  • Kompatibilita: Technológia RFID je štandardizovaná a používa sa v mnohých zariadeniach, ako sú kreditné karty, bankové karty, pasy a identifikačné karty. Peňaženky RFID sú preto kompatibilné so širokou škálou systémov.
  • Peňaženka Volo je vyrobená z kvalitnej kože a má blokovanie RFID. Jej dizajn zahŕňa viacero vreciek na karty, priehradku na bankovky a vrecko na mince uzatvárateľné zipsom.
  • Peňaženka Terra je jednou z veľkých peňaženiek vyrobených z koženého materiálu s vysokou odolnosťou proti opotrebovaniu a má aj blokovanie RFID.
  • Peňaženka Passpartout je elegantnejšia a vyrobená z mäkkej kože. Tento model má aj blokovanie RFID na zabezpečenie vašich kreditných kariet.

Ďalšie tipy na ochranu peňaženky a majetku

  • Chráňte svoj kód PIN a nikam ho nezapisujte. Najmä nie priamo na karte alebo v peňaženke.
  • Znížte si denný limit platieb. Zabránite tak väčším škodám.
  • Ak si peňaženku ukladáte do oblečenia, najlepšou možnosťou je mať ju vo vnútorných vreckách.
  • Ďalším veľkým lákadlom pre zlodejov sú batohy. Aj v tomto prípade využite vnútorné vrecká, ideálne so zapínaním.
  • Ak nosíte peňaženku v kabelke, nenechávajte ju rozopnutú a majte ju stále pod dohľadom.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Píše od roku 2016 a jej láska k móde sa začala prejavovať už v detstve, keď už túžila bojkotovať každú módu zo začiatku deväťdesiatych rokov. Zameriava sa najmä na písanie čl§nkov, ale píše aj prípadové štúdie a elektronické knihy. Jej najväčšou inšpiráciou je Francúzsko a Škandinávia.